wtorek, 13 grudnia 2022

Bułeczki pszenno żytnie z makiem.

 


Pyszne bułeczki prosto z pieca, idealne na poranne śniadanie.

Przepis na 18 - 19 bułek.

Składniki:

70 dag mąki typ 450

30 dag mąki żytniej razowej typ 2000

50 g świeżych drożdży

3 szklanki mleka

1 łyżka soli

5 łyżek oleju

mąka do podsypywania

mak do posypania

roztrzepane jajko do posmarowania bułek

Wykonanie:

Przesiewamy mąki do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki. Dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, dolewając pozostałe mleko, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie zagnieść ciasto, uformować bułeczki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze,  przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Nagrzewamy piekarnik z termo obiegiem do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut. Dobrze by było na dno piekarnika wstawić miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.
















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz