Pyszne bułeczki prosto z pieca, idealne na poranne śniadanie.
Przepis na 18 - 19 bułek.
Składniki:
70 dag mąki typ 450
30 dag mąki żytniej razowej typ 2000
50 g świeżych drożdży
3 szklanki mleka
1 łyżka soli
5 łyżek oleju
mąka do podsypywania
mak do posypania
roztrzepane jajko do posmarowania bułek
Wykonanie:
Przesiewamy mąki do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki. Dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, dolewając pozostałe mleko, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie zagnieść ciasto, uformować bułeczki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Nagrzewamy piekarnik z termo obiegiem do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut. Dobrze by było na dno piekarnika wstawić miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz