Bardzo smaczne, aromatyczne kawałki śledzi zrobione z suszonymi pomidorami, bazylią i cebulą w zalewie z oleju i octu.
Składniki:
płaty śledzia 60 dag
suszone pomidory w oleju 400 g
cebula 2 duże
przyprawa suszone pomidory z bazylią 15 g
sól do smaku
pieprz młotkowany do smaku
ocet 10% 200 ml
woda 1000 ml
ziele angielskie 12 ziarenek
liście laurowe 4 listki
Wykonanie:
Cebule kroimy w pół plastry i umieszczamy jedną pokrojoną cebule w misce. Dodajemy suszone pomidory z olejem i przyprawę z suszonymi pomidorami i bazylią, mieszamy. Płaty śledziowe moczymy godzinę w zimnej wodzie. Wymoczone śledzie kroimy w kawałki. Kawałki śledzia umieszczamy w misce z cebulą, suszonymi pomidorami i przyprawą z suszonych pomidorów z bazylią. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. W między czasie przygotowujemy zalewę z przegotowanej wody z drugą pokrojoną cebulą, listkami laurowymi, zielem angielskim i octem. Gotową zalewę studzimy. Kawałki śledzi i suszone pomidory umieszczamy w słoiczkach i zalewamy zalewą octową z cebulką. Słoiczki zamykamy i odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po 24 godzinach słoiczki wstawiamy do lodówki. Śledzie najlepiej jest spożywać po 48 godzinach aż się smaki przegryzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz