wtorek, 10 stycznia 2023

Makowiec japoński z jabłkiem.

 


Wilgotny, bardzo smaczny makowiec japoński z bakaliami takimi jak jabłka, włoskie orzechy, miód, rodzynki i kandyzowana skórka z pomarańczy. Makowiec polany polewą czekoladową i udekorowany orzechami lub kandyzowaną skórką z pomarańcza.

Składniki:

mak zmielony 40 dag

mleko 1000 ml

miękkie masło 20 dag 

cukier puder szklanka (pojemność szklanki 250 ml)

9 jajek

1 szczypta soli

starte na wiórki jabłka 50 dag

miód 1 łyżka

rodzynki 10 dag

kandyzowana skórka z pomarańczy 3 łyżki

orzechy włoskie pół szklanki (rozdrobnić)

olejek migdałowy 

kasza manna 10 dag

mąka pszenna 5 dag

proszek do pieczenia 3 łyżeczki

herbatniki do wyłożenia formy


Polewa czekoladowa:


gorzka czekolada 150 g 

masło pół kostki - 100 g 

posypka kolorowa do dekoracji

Wykonanie:

Zmielony mak gotujemy w litrze mleka na małym ogniu około 15 minut. Masło miękkie wkładamy do większej miski i ucieramy ze szklanką cukru do powstania puszystej masy. Do utartego masła z cukrem dodajemy stopniowo po jednym żółtku, zmieszaną mąkę z kaszą manną i proszkiem do pieczenia,  ciągle miksując. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy przez większe oczka, na wiórki. Do utartej masy dodajemy mak z rodzynkami, kandyzowaną skórkę z pomarańcza, miodem, orzechami włoskimi i olejkiem migdałowym. Wszystkie składniki miksujemy do ich połączenia. Ze szczyptą soli ubijamy pianę z białek. Ubitą na sztywno pianę dodajemy do masy makowej i mieszamy delikatnie patką. Gotową masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami formy o wymiarach 30/25/6 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy, ostudzone wyjmujemy z formy i umieszczamy na kratce. Podczas studzenia ciasta ze składników robimy polewę czekoladową. Masło w rondelku doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego masła dodajemy pokrojoną w kawałeczki czekoladę, czekamy 2-3 minuty i po tym czasie dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Gotową polewą polewamy ciasto, dekorujemy orzechami włoskimi lub kandyzowaną skórką z pomarańcza. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto kroimy na porcje.

















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz