Bardzo smaczna wieprzowa galareta, prosta i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
2 nóżki wieprzowe
1 kg mostku / żeberka wieprzowe (takie żeby było 3/4 mięsa)
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek 1 łyżeczka
ziele angielskie 6 szt.
liść laurowy 2 szt.
domowa pasta rosołowa - 2 czubate łyżki
Wykonanie:
Wymyte i oczyszczone nóżki wieprzowe i mostek/żeberka wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy zbierając szumowiny. Dodajemy przyprawy według swojego smaku, ja dałem 2 listki laurowe i 6 ziaren ziela angielskiego. Nóżki i mięsa gotujemy do miękkości mięsa. Nóżki i mięsa po ostudzeniu obieramy z kości. Mięsa troszkę rozdrabniamy. Wywar z gotowania przecedzić przez sitko i włożyć do niego rozdrobnione mięso. Dodajemy domową kostkę rosołową i majeranek. Gotujemy wszystko około godziny. Ostudzony wywar z mięsem wlewamy do plastikowych pojemników (atestowanych) i zimne wstawiamy do lodówki żeby ścięła się galareta. Gotową galaretę podajemy z octem jabłkowym lub cytryną, jak kto woli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz