poniedziałek, 13 marca 2023

Chleb żytni, razowy ze słonecznikiem i pestkami dyni na zakwasie.

  


Pyszny i zdrowy chlebek upieczony z mąki żytniej na żytnim zakwasie.

Składniki:

Zaczyn:

100 g mąki żytniej razowej typ 2000

120 ml wody

3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto:

cały zaczyn

400 g mąki żytniej typ 720

100 g mąki żytniej razowej typ 2000

2 łyżki płatków żytnich

400 ml wody

1 łyżka miodu

1,5 łyżeczki soli

3 łyżki pestek słonecznika

Dodatkowo: 

garść pestek słonecznika i dyni, płatków owsianych

olej do posmarowania formy

otręby lub mąka żytnia 720 do wysypania formy

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: 

mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

W dniu pieczenia:

Wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, wsypać pestki i płatki, jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30cm lub 2 małe 25 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać pestkami słonecznika i dyni. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra +dół), chleb w formie spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 240 stopni,  po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec kolejne 25 minut.  Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba spryskać wodą, ułożyć na kratce do ostudzenia.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz