niedziela, 12 marca 2023

Galareta wieprzowa.

 


Bardzo smaczna wieprzowa galareta, prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

2 nóżki wieprzowe

1 kg mostku / żeberka wieprzowe (takie żeby było 3/4 mięsa)

sól do smaku 

pieprz do smaku

majeranek 1 łyżeczka

ziele angielskie 6 szt.

liść laurowy 2 szt.

domowa pasta rosołowa - 2 czubate łyżki

Wykonanie:

Wymyte i oczyszczone nóżki wieprzowe i mostek/żeberka wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy zbierając szumowiny. Dodajemy przyprawy według swojego smaku, ja dałem 2 listki laurowe i 6 ziaren ziela angielskiego. Nóżki i mięsa gotujemy do miękkości mięsa. Nóżki i mięsa po ostudzeniu obieramy z kości. Mięsa troszkę rozdrabniamy. Wywar z gotowania przecedzić przez sitko i włożyć do niego rozdrobnione mięso. Dodajemy domową kostkę rosołową i majeranek. Gotujemy wszystko około godziny. Ostudzony wywar z mięsem wlewamy do plastikowych pojemników (atestowanych) i zimne wstawiamy do lodówki żeby ścięła się galareta. Gotową galaretę podajemy z octem jabłkowym lub cytryną, jak kto woli.  






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz