poniedziałek, 6 marca 2023

Jajecznica z boczkiem, cebulą, pomidorami i oliwkami.

 


Smakowite danie na śniadanie zrobione z jajek kurzych plastra rolady z boczku, cebuli, pomidorków i oliwek.

Składniki:

plaster wędzonej rolady z boczku

2 jajka

4 pomidorki koktajlowe

1 mała cebula

tłuszcz do smażenia

natka kopru i pietruszki

kilka ciemnych oliwek

sól do smaku 

pieprz do smaku

Wykonanie:

Na gorącej patelni smażymy plaster rolady boczkowej z obu stron na rumiano. Po brzegach na patelni wkładamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy do zeszklenia. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy pokrojone w kostkę pomidory a do środka rolady wkładamy żółtko jajka. Pozostałe jajko z białkiem roztrzepujemy z odrobiną soli i pieprzu. Gdy pomidory puszczą podczas smażenia sok wlewamy roztrzepane jajko i mieszamy z cebulą i pomidorami nie ruszając plastra boczku z żółtkiem w środku. Posypujemy koperkiem i natką zielonej pietruszki. Smażymy chwilę pod przykryciem. Gdy po bokach patelni nasza jajecznica ścina się mieszamy i kończymy smażenie. Wykładamy na talerz plaster rolady boczkowej z żółtkiem a obok wykładamy jajecznicę pomidorowo cebulową. Między plastrem rolady a jajecznicą układamy oliwki. Podajemy z chlebem żytnim razowym.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz