niedziela, 26 marca 2023

Mielonka tyrolska z łopatki.

 


Bardzo smaczna wieprzowa mielonka tyrolska zrobiona z łopatki wieprzowej, prosta w zrobieniu, idealna do kanapek.

Surowiec: 

łopatka wieprzowa I klasa 1 kg  fi 8 mm

łopatka wieprzowa II klasa 50 dag  fi 8 mm

skóra z boczku (wcześniej ugotowana) 40 dag

Przyprawy:

aromat do tyrolskiej 2 g/kg

peklosól 18 g/kg

pieprz biały 3 g/kg 

ziele angielskie mielone 0,5 g /kg 

czosnek 2 g/kg 

Dodatki:

wywar z gotowania skóry z boczku 8 % masy mięsa

skrobia ziemniaczana 20 g/kg

osłonka barierowa termokurczliwa FI 70 mm

Wykonanie: 

Mięsa kroimy w 4 centymetrowe kostki, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza każdą klasę osobno. Zapeklowane mięsa mielimy przez sitko 8 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmieloną ugotowaną skórę z boczku oraz rozmieszane w wywarze z gotowania skóry wszystkie przyprawy razem ze skrobią ziemniaczaną i aromatem do tyrolskiej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy osłonki robiąc odpowiedniej wielkości batony. Gotowe batony z mielonką parzymy w 75 stopniach Celsjusza do 68 stopni Celsjusza wewnątrz batona. Po parzeniu studzimy 10 minut w zimnej wodzie. Batony z mielonką przechowujemy w lodówce.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz