Usmażone panierowane plastry schabu, podane z ugotowanymi młodymi ziemniakami i buraczkami.
Składniki:
plastry schabu 2 szt.
młode ziemniaki 8 szt.
ugotowane buraki 2 szt.
cebula połowa
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
tarta bułka
kurze jajka 2 szt.
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Wymyte buraki ze skórą gotujemy do miękkości, około 1 godziny. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skórki. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i panierujemy w tartej bułce i rozbełtanym jajku. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki i trzemy na większych oczkach buraczki. Starte buraczki podsmażamy na maśle z drobno pokrojoną w kostkę cebulą. Buraczki podczas smażenia doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz