czwartek, 18 maja 2023

Schab wędzony, podpiekany.

 


Schab wieprzowy bez kości wędzony w garnku. Pyszna wędlinka do kanapek.

Składniki:

 Schab bez kości 1,5 kg.

 peklosól 54,6 gram

 cukier 11,4 gram

 4 liście laurowe (łamane)

 6-8 ziaren ziela angielskiego

 2 ząbki czosnku

Przygotowanie solanki:

Do 200 ml. wrzącej wody wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i 2 ząbki czosnku (pokrojone w plastry), parzymy 15 minut. W 300 ml. zimnej wody (kranówki) mieszamy peklosól i cukier. Po sparzeniu liści, ziela i czosnku wlewamy całość do wymieszanej peklosoli z cukrem i chłodzimy naszą solankę.

Wykonanie:

Ze schabu usunąć luźne strzępy mięsa, błony i tłuszcz. Umyte mięso wkładamy do czystego pojemnika w którym będziemy peklować, najlepszy by był garnek kamienny ale jak go nie mamy to można w plastykowym pojemniku z atestem na żywność. Zalewamy zimną solanką tak żeby był cały zanurzony w solance i codziennie go przewracamy.  Peklujemy według tabeli Dziadka w temp ok. 6 stopni C. z nastrzykiem w ostatniej dobie peklowania. Po tym czasie płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki. Osznurować przędzą jak szynkę i powiesić do ocieknięcia na noc na ok. 8 h. Wędzimy dymem o temp ok. 50 stopni C. 1,5h do osiągnięcia koloru złocistego. Następnie dwa razy po 15 minut podpieka się do temp. ok. 80 stopni do osiągnięcia wewnątrz mięsa temp. 68-70 stopni. Podczas wędzenia w garnku nie podnosimy pokrywy garnka, podnosimy dopiero po całkowitym ostudzeniu się garnka. Uwędzony wieszamy na kilka godzin na kiju i po tym czasie wkładamy do lodówki. Przekrajamy po kilku godzinach leżakowania w lodówce.












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz