piątek, 19 maja 2023

Kotlet schabowy z młodymi ziemniakami i buraczkami.

 


Usmażone panierowane plastry schabu, podane z ugotowanymi młodymi ziemniakami i buraczkami.

Składniki:

plastry schabu 2 szt.

młode ziemniaki 8 szt.

ugotowane buraki 2 szt.

cebula połowa

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

tarta bułka

kurze jajka 2 szt.

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wymyte buraki ze skórą gotujemy do miękkości, około 1 godziny. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skórki. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i panierujemy w tartej bułce i rozbełtanym jajku. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki i trzemy na większych oczkach buraczki. Starte buraczki podsmażamy na maśle z drobno pokrojoną w kostkę cebulą. Buraczki podczas smażenia doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i buraczkami.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz