Tradycyjny kotlet schabowy podany z ziemniakami posypanymi koperkiem, polanymi tłuszczem i z marynowanymi korniszonami.
Składniki:
2 grubsze plastry schabu
Jajo kurze 2 szt.
bułka tarta
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
0.5 kg. ziemniaków
marynowane korniszony
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy (podwójne panierowanie). Tak przygotowane plastry schabu układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami polanymi tłuszczem i posypanymi koperkiem oraz z korniszonami.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz