Pieczone ćwiartki z kurczaka razem z ziemniakami, doprawione przyprawami oraz dodanymi łodyżkami lubczyku.
Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
5 ziemniaków
czosnek - 2 ząbki
połowa cebuli
10 gałązek lubczyku
sól
pieprz
majeranek
słodka mielona papryka
Surówka z kapusty pekińskiej:
kapusta pekińska połowa małej
marchew 1 szt.
cebula 1 szt. mała
majonez 1 łyżka
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Z podanych składników na surówkę robimy surówkę. Kroimy kapustę w cienkie paski, marchew trzemy na wiórki dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, majonez i przyprawy. Całość mieszamy, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na okres pieczenia się kurczaka. Wymyte i wyczyszczone ćwiartki wkładamy do miseczki w której zamarynujemy nasze mięso. Cebulę obraną kroimy w pół plastry, czosnek pokrojony także w plasterki wkładamy do miski z mięsem. Posypujemy solą, pieprzem, papryką i majerankiem, mieszamy wszystko. Dobrze wtarte przyprawami mięso i pokrojone na ćwiartki ziemniaki wkładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy 10 gałązek lubczyku i zawiązujemy końce rękawa. Nakłuwamy kilka dziurek wykałaczką w worku. Wkładamy tak przygotowany worek z kurczakiem i ziemniakami do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni C. 1 godzinę. Tak upieczonego kurczaka podajemy z upieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej i marchwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz