Tradycyjny mielony z ziemniakami i surówką colesław, bardzo lubiany przez wielu smakoszy.
Składniki:
łopatka wieprzowa 50 dag
cebula połowa
czosnek 2 ząbki
tarta bułka pół szklanki (szklanka o pojemności 250 ml)
kurze jajko 1 szt.
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek mała łyżeczka
ziemniaki 10 szt. małe
Surówka:
mała kapusta pekińska
1 marchew
połowa średniej cebuli
1 płaska łyżka majonezu
1 łyżka oleju z pestek winogron
sól, pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Surówka:
Kroimy kapustę pekińską na drobne paski, trzemy marchew na wiórki, kroimy cebulę w kostkę. Do pokrojonej kapusty dodajemy majonez, olej, sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko mieszamy.
Danie:
Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy tartą bułkę, 3 jajka, sól oraz pozostałe przyprawy, dobrze mieszamy jednocześnie próbując farsz na kotlety. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem, smażymy uformowane z farszu kotlety na złoty kolor z obu stron. W między czasie gdy smażą się kotlety, gotujemy osolone ziemniaki, gdy się ugotują odlewamy z wody, odparowujemy i wykładamy na talerz, podajemy wraz z kotletami mielonymi i kiszoną kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz