Smakowita pieczeń wieprzowa zrobiona z wieprzowej szynki i boczku oraz przypraw.
Surowiec:
szynka wieprzowa 1 kg
świeży boczek 1 kg
Przyprawy:
sól 18 g/kg
czosnek niedźwiedzi 10g/kg
pieprz czarny młotkowany 3 g/kg
pieprz kolorowy 3 g/kg
pieprz ziołowy 3 g/kg
czosnek 4 ząbki
woda zimna według uznania (ja dałem 125 ml do całości)
papryka słodka do posypania
Wykonanie:
Szynkę kroimy w drobną kostkę 1x1 cm, boczek mielimy przez sitko 8 mm. Mięsa umieszczamy w misce, wyrabiamy do odpowiedniej kleistości. Dodajemy wszystkie przyprawy wymieszane w 125 ml zimnej wody i ponownie wyrabiamy około 15-20 minut. Miskę z farszem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie jeszcze krótką chwilę wyrabiamy i wkładamy do formy keksowej 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza 150 minut, do osiągnięcia 70 stopni Celsjusza wewnątrz. Po upieczeniu studzimy w formie. Ostudzoną posypujemy z każdej strony papryką i wkładamy do lodówki w celu lepszego schłodzenia. Kroimy po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz