wtorek, 26 marca 2024

Pieczeń wieprzowa.

Smakowita pieczeń wieprzowa zrobiona z wieprzowej szynki i boczku oraz przypraw.

Surowiec:

szynka wieprzowa 1 kg

świeży boczek 1 kg

Przyprawy:

sól 18 g/kg

czosnek niedźwiedzi 10g/kg

pieprz czarny młotkowany 3 g/kg

pieprz kolorowy 3 g/kg

pieprz ziołowy 3 g/kg

czosnek 4 ząbki

woda zimna według uznania (ja dałem 125 ml do całości)

papryka słodka do posypania

Wykonanie:

Szynkę kroimy w drobną kostkę 1x1 cm, boczek mielimy przez sitko 8 mm. Mięsa umieszczamy w misce, wyrabiamy do odpowiedniej kleistości. Dodajemy wszystkie przyprawy wymieszane w 125 ml zimnej wody i ponownie wyrabiamy około 15-20 minut. Miskę z farszem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie jeszcze krótką chwilę wyrabiamy i wkładamy do formy keksowej 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza 150 minut, do osiągnięcia 70 stopni Celsjusza wewnątrz. Po upieczeniu studzimy w formie. Ostudzoną posypujemy z każdej strony papryką i wkładamy do lodówki w celu lepszego schłodzenia. Kroimy po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz