poniedziałek, 25 marca 2024

Kotlet mielony, ziemniaki i surówka colesław.

 

Tradycyjny mielony z ziemniakami i surówką colesław, bardzo lubiany przez wielu smakoszy.

Składniki:

łopatka wieprzowa 50 dag

cebula połowa

czosnek 2 ząbki

tarta bułka pół szklanki (szklanka o pojemności 250 ml) 

kurze jajko 1 szt.

tłuszcz do smażenia

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek mała łyżeczka

ziemniaki 10 szt. małe

Surówka:

mała kapusta pekińska

1 marchew

połowa średniej cebuli

1 płaska łyżka majonezu

1 łyżka oleju z pestek winogron

sól, pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

Surówka:

Kroimy kapustę pekińską na drobne paski, trzemy marchew na wiórki, kroimy cebulę w kostkę. Do pokrojonej kapusty dodajemy majonez, olej, sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko mieszamy.

Danie:

Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy tartą bułkę,  3 jajka, sól oraz pozostałe przyprawy, dobrze mieszamy jednocześnie próbując farsz na kotlety. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem, smażymy uformowane z farszu kotlety na złoty kolor z obu stron. W między czasie gdy smażą się kotlety, gotujemy osolone ziemniaki, gdy się ugotują odlewamy z wody, odparowujemy i wykładamy na talerz, podajemy wraz z kotletami mielonymi i kiszoną kapustą.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz