Delikatne, bardzo smaczne, chrupiące maślane rogale i bułeczki z marmoladą.
Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna Typ-450 - 500 g
jajka 3 szt.
cukier 1,5 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
ciepłe mleko 1 szklanka 200 ml
roztopione masło 60 g
suche drożdże 8 g lub świeże 20 g
Dodatkowo:
marmolada różana
miękkie masło do posmarowania placków
jajko 1 szt. do posmarowania
Wykonanie:
Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiali ciasto, dodajemy suche drożdże, cukier i sól. Mieszamy składniki, wbijamy jajka, dodajemy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i ręcznie wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i powinno odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją wielkość. Po czasie wyrastania dzielimy ciasto na 8 równych kawałków, formujemy z każdego kulkę. Połowę kulek ciasta wałkujemy na trójkątny placek. Smarujemy miękkim masłem i zwijamy wzdłuż formując rogale. Z drugiej połowy kulek robimy bułeczki nadziewane łyżeczką marmolady. Rogale i bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w większych odstępach. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdy rogal i bułkę roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza około 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone rogale i bułeczki studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz