czwartek, 28 marca 2024

Rogale i bułeczki z marmoladą.

 

Delikatne, bardzo smaczne, chrupiące maślane rogale i bułeczki z marmoladą.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna Typ-450 - 500 g

jajka 3 szt.

cukier 1,5 łyżki

sól 1/2 łyżeczki

ciepłe mleko 1 szklanka 200 ml

roztopione masło 60 g

suche drożdże 8 g lub świeże 20 g

Dodatkowo:

marmolada różana

miękkie masło do posmarowania placków

jajko 1 szt. do posmarowania

Wykonanie:

Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiali ciasto, dodajemy suche drożdże, cukier i sól. Mieszamy składniki, wbijamy jajka, dodajemy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i ręcznie wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i powinno odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją wielkość. Po czasie wyrastania dzielimy ciasto na 8 równych kawałków, formujemy z każdego kulkę. Połowę kulek ciasta wałkujemy na trójkątny placek. Smarujemy miękkim masłem i zwijamy wzdłuż formując rogale. Z drugiej połowy kulek robimy bułeczki nadziewane łyżeczką marmolady. Rogale i bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w większych odstępach. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdy rogal i bułkę roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza około 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone rogale i bułeczki studzimy na kratce.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz