środa, 27 marca 2024

Łazanki z mięsem i grzybami.

 

Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym. 

Składniki:

kiszona kapusta z marchwią 1,5 kg Odciśnięta z soku

pieczarki 50 dag

ścinki ze schabu 50 dag

pasta rosołowa 2 łyżki

olej 250 ml

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

liść laurowy 3 szt.

ziele angielskie 8 szt.

makaron łazanki 50 dag

Wykonanie:

W litrze wody z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy pieczarki i mięso. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy odciśniętą z soku kapustę, mieszamy i gotujemy 60 minut. Jeżeli po tym czasie kapusta będzie już miękka doprawiamy do smaku pieprzem i solą. W między czasie gotujemy makaron łazanki. Ugotowaną kapustę z mięsem i grzybami wykładamy na durszlak i odciskamy z wywaru. Wywaru nie wylewamy, możemy zużyć go do ugotowania kwaśnicy. Odciśniętą kapustę z mięsem i grzybami przekładamy do większego garnka z olejem, mieszamy dodając stopniowo odcedzony makaron łazanki. Dusimy na wolnym ogniu 10 minut.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz