Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Składniki:
4 filety Miruny
4 ziemniaki
1 jajko - do panierowania
bułka tarta - do panierowania
sól, pieprz ziołowy do smaku
tłuszcz do smażenia
Surówka:
mała kapusta pekińska
1 marchew
połowa średniej cebuli
1 płaska łyżka majonezu
1 łyżka oleju
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Kroimy kapustę pekińską na drobne paski, trzemy marchew na wiórki, kroimy cebulę w kostkę. Do pokrojonej kapusty dodajemy majonez, olej, sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko mieszamy. Filety z Miruny doprawiamy solą i ziołowym pieprzem, panierujemy w rozbełtanym jajku i tartej bułce i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Usmażone kawałki fileta podajemy z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz