sobota, 27 kwietnia 2024

Miruna z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.

 

Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.

Składniki:

4 filety Miruny

4 ziemniaki

1 jajko - do panierowania

bułka tarta - do panierowania

sól, pieprz ziołowy do smaku

tłuszcz do smażenia

Surówka:

mała kapusta pekińska

1 marchew

połowa średniej cebuli

1 płaska łyżka majonezu

1 łyżka oleju

sól do smaku 

pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

Kroimy kapustę pekińską na drobne paski, trzemy marchew na wiórki, kroimy cebulę w kostkę. Do pokrojonej kapusty dodajemy majonez, olej, sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko mieszamy. Filety z Miruny doprawiamy solą i ziołowym pieprzem, panierujemy w rozbełtanym jajku i tartej bułce i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Usmażone kawałki fileta podajemy z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz