środa, 1 maja 2024

Smażona kaczka, ziemniaki i pieczarki.

 

Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i usmażonymi pieczarkami z cebulą i marynowanym ogórkiem z papryką.

Składniki:

kacze uda 2 szt.

kacza pierś 1 cała

ziemniaki młode 14 szt.

pieczarki4 szt. większe

cebula 1 szt.

marynowane ogórki

marynowana papryka

tłuszcz do smażenia

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

liść laurowy 2 szt.

ziele angielskie 4 szt.

Wykonanie:

Wymyte, osuszone kawałki kaczki nacieramy solą i ziołowym pieprzem, smażymy bez tłuszczu do miękkości mięsa i jego ładnego zarumienienia. Podczas smażenia troszkę podlewamy wodą. Gdy części kaczki będą już na 80% usmażone to dodajemy wcześniej ugotowane młode ziemniaki i smażymy do ładnego zarumienienia się ziemniaków. Na drugiej patelni smażymy pokrojone w plastry pieczarki i cebulę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Usmażone udka i pierś podajemy z usmażonymi ziemniakami i usmażonymi pieczarkami z cebulą oraz z marynowanym ogórkiem z papryką.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz