Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i usmażonymi pieczarkami z cebulą i marynowanym ogórkiem z papryką.
Składniki:
kacze uda 2 szt.
kacza pierś 1 cała
ziemniaki młode 14 szt.
pieczarki4 szt. większe
cebula 1 szt.
marynowane ogórki
marynowana papryka
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4 szt.
Wykonanie:
Wymyte, osuszone kawałki kaczki nacieramy solą i ziołowym pieprzem, smażymy bez tłuszczu do miękkości mięsa i jego ładnego zarumienienia. Podczas smażenia troszkę podlewamy wodą. Gdy części kaczki będą już na 80% usmażone to dodajemy wcześniej ugotowane młode ziemniaki i smażymy do ładnego zarumienienia się ziemniaków. Na drugiej patelni smażymy pokrojone w plastry pieczarki i cebulę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Usmażone udka i pierś podajemy z usmażonymi ziemniakami i usmażonymi pieczarkami z cebulą oraz z marynowanym ogórkiem z papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz