czwartek, 2 maja 2024

Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami dyni i słonecznika.

 

Bardzo smaczny kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany pestkami dyni i słonecznika.

Składniki:

Zaczyn:

100 g mąki pszennej chlebowej typ 750

120 ml wody

3 czubate stołowe łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:

cały zaczyn

500 g mąki pszennej chlebowej typ 750

300 ml wody

1 łyżeczka soli

margaryna Kasia do posmarowania formy

otręby do wysypania formy

pestki z dyni i słonecznika do posypania ciasta

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: 

Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin.

W dniu pieczenia:

Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy mleko. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce, posypujemy wierzch pestkami. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza (góra +dół) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 40 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 60 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.





Udanego pieczenia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz