wtorek, 11 czerwca 2024

Marynowane ogórki w zalewie octowej.

 

Marynowane ogórki w zalewie octowej na zimę. Pyszny dodatek do kanapek i drugich dań. Kisząc ogórki w beczce zostało mi 1,5 kg ogórków, więc zamarynowałam je do trzech słoików.

Składniki:

małe ogórki 1,5 kg

liście laurowe 2 szt na słoik

ziele angielskie 6 ziaren na słoik

pieprz czarny 2 ziarna na słoik

gorczyca biała pół łyżeczki na słoik

czosnek ząbek na słoik

baldach kopru na słoik

Sposób przygotowania : 

Zalewa:

Składniki zalewy 2 l:

ocet spirytusowy 10% 300 ml

woda 1,7 l

cukier 2 łyżki

sól niejodowana 3 łyżki

Zalewa:

Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.

Ogórki:

Ogórki dokładnie myjemy, moczymy 2 godziny żeby wody się napiły. Układamy do każdego słoja baldach kopru, po pół łyżeczki gorczycy, 1-2 liściu laurowym, po 6 ziaren ziela angielskiego, ząbku czosnku, 2 ziarna pieprzu czarnego. Układamy ogórki do słoików. Po włożeniu ogórków do słoików kładziemy na wierzch baldach kopru. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, sprawdzamy czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiamy je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy. Nie otwieramy słoików przez minimum 7 dni, ogórki muszą w słoikach dojrzeć (taka maceracja 7 dniowa, minimum).



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz