środa, 12 czerwca 2024

Kiszone ogórki w beczce.

 

Kiszone ogórki w beczce, najlepsze są małe, zdrowe ogóreczki. Część ukiszonych ogórków będzie starta na wiórki i zamarynowana w słoiczkach (do zupy), a druga część ogórków będzie przełożona do dużych, 5 litrowych słoi i zalana sokiem z ogórków.

Składniki:

ogórki gruntowe, mniejsze 7 kg

sól niejodowana 2 łyżki na litr wody

woda zimna (kranówka)

łodygi i baldachy kopru

świeży czosnek 2 główki

chrzan kawałek 15 cm

beczka 20 litrowa

Wykonanie:

Ogórki dokładnie myjemy, układamy w beczce na przemian, warstwa ogórków parę łodyg kopru, parę plasterków chrzanu i czosnek. W pojemniku rozpuszczamy sól w zimnej wodzie (kranówce), próbujemy smak i zalewamy ogórki. Napełnioną beczkę zamykamy. Za dwa lub 3 dni możemy zajadać się ogórkami małosolnymi (lekko ukiszonymi). Ogórki są bardzo smaczne i twarde, są takie aż do czerwca.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz