Marynowane ogórki w zalewie octowej na zimę. Pyszny dodatek do kanapek i drugich dań. Kisząc ogórki w beczce zostało mi 1,5 kg ogórków, więc zamarynowałam je do trzech słoików.
Składniki:
małe ogórki 1,5 kg
liście laurowe 2 szt na słoik
ziele angielskie 6 ziaren na słoik
pieprz czarny 2 ziarna na słoik
gorczyca biała pół łyżeczki na słoik
czosnek ząbek na słoik
baldach kopru na słoik
Sposób przygotowania :
Zalewa:
Składniki zalewy 2 l:
ocet spirytusowy 10% 300 ml
woda 1,7 l
cukier 2 łyżki
sól niejodowana 3 łyżki
Zalewa:
Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.
Ogórki:
Ogórki dokładnie myjemy, moczymy 2 godziny żeby wody się napiły. Układamy do każdego słoja baldach kopru, po pół łyżeczki gorczycy, 1-2 liściu laurowym, po 6 ziaren ziela angielskiego, ząbku czosnku, 2 ziarna pieprzu czarnego. Układamy ogórki do słoików. Po włożeniu ogórków do słoików kładziemy na wierzch baldach kopru. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, sprawdzamy czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiamy je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy. Nie otwieramy słoików przez minimum 7 dni, ogórki muszą w słoikach dojrzeć (taka maceracja 7 dniowa, minimum).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz