Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Surowce:
podgardle 1,2kg
boczek 0,4 kg
wątroba 0,5 kg
kasza manna 80g
Przyprawy:
pieprz czarny łyżeczka
majeranek dobra garść
ziele angielskie 10 ziaren.
cebula surowa 100 g
4 ząbki czosnku
sól 15g/kg
Wykonanie:
Podgardle, boczek pokrojone w plastry 3 cm parzymy w temp. ok 75 stopni 1,5h. Wątrobę parzymy ok 15min w wywarze. Kaszę parzymy w 0,5 litra wywaru. Mielimy 3 razy w maszynce z sitkiem 2,5mm do momentu uzyskania gładkiej masy. Mielimy najpierw cebulę,czosnek, potem wątrobę, boczek i podgardle. Dodajemy sól i pozostałe przyprawy, a na końcu sparzoną kaszę. Wszystko dobrze mieszamy i napełniamy w jelito wieprzowe grube proste i parzymy 30 minut w temperaturze 75-80 stopni C. Studzimy zimną wodą 15 minut i do lodówki na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz