wtorek, 11 czerwca 2024

Pasztetowa.

 

Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.

Surowce:

 podgardle 1,2kg 

 boczek 0,4 kg

 wątroba 0,5 kg

 kasza manna 80g

Przyprawy:

 pieprz czarny łyżeczka

 majeranek dobra garść

 ziele angielskie 10 ziaren.

 cebula surowa 100 g

 4 ząbki czosnku

 sól 15g/kg

Wykonanie:

Podgardle, boczek pokrojone w plastry 3 cm parzymy w temp. ok 75 stopni 1,5h. Wątrobę parzymy ok 15min w wywarze. Kaszę parzymy w 0,5 litra wywaru. Mielimy 3 razy w maszynce z sitkiem 2,5mm do momentu uzyskania gładkiej masy. Mielimy najpierw cebulę,czosnek, potem wątrobę, boczek i podgardle. Dodajemy sól i pozostałe przyprawy, a na końcu sparzoną kaszę. Wszystko dobrze mieszamy i napełniamy w jelito wieprzowe grube proste i parzymy 30 minut w temperaturze 75-80 stopni C. Studzimy zimną wodą 15 minut i do lodówki na noc.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz