niedziela, 25 sierpnia 2024

Chleb pszenny, pełnoziarnisty na zakwasie żytnim.

 

Zdrowy i bardzo smaczny chleb upieczony z mąki pszennej, pełnoziarnistej chlebowej Typ- 1850, na zakwasie żytnim.

Składniki:

Zaczyn:

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ-1850 (1 szklanka 250 ml)

120 ml wody

3 czubate stołowe łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:

cały zaczyn

mąka pszenna chlebowa pełnoziarnista typ 1850 - 500 g

woda przegotowana ostudzona  300 ml

sól 1 płaska łyżka

margaryna Kasia do posmarowania formy

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: 

Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin.

W dniu pieczenia:

Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto (5 minut). Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, chleb w formie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni grzałki (góra + dół), po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 40 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, wykładamy na kratkę do ostudzenia.








                                                                       Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz