czwartek, 17 października 2024

Syrop z japońskiego pigwowca.

 

Pyszny, z dużą ilością witaminy C syrop o bardzo dużym aromacie soku z pigwowca japońskiego. Jest idealnym syropem przeciwko przeziębieniu. Syrop z pigwowca używamy do herbaty - dodaję od 2 do 5 łyżeczek na szklankę, lub  robię z niego napój - wystarczy rozcieńczyć z wodą w proporcji około 5:1.

Składniki:

pigwowiec japoński 4 kg

cukier 4 kg

Wykonanie:

Myjemy owoce pigwowca, wycieramy ściereczką i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Pestki możemy wziąć do oddzielnego pojemnika, przydadzą się do nalewki na pestkach. Pozbawione owoce pigwowca kroimy w cienkie półplasterki i umieszczamy w 5 litrowym słoju na przemian z cukrem. Kilogram owoców i kilogram cukru, taką daję proporcję. Całość dokładnie potrząsamy i tak robimy kilkakrotnie w ciągu dnia do dokładnego rozpuszczenia się cukru. Słój odstawiamy na 3-4 dni. W ciągu tego czasu kilkakrotnie jeszcze mieszamy potrząsając słojem, powstanie dużo syropu. Gotowy syrop wlewamy do wcześniej wyparzonych buteleczek i wstawiamy do lodówki. Możemy również podgrzać do 80 stopni Celsjusza i powlewać gorący do buteleczek i od razu pozakręcać buteleczki. Buteleczki dobrze ładnie się zamknąć i ostudzone można wynieść do piwnicy. Ja trzymam w piwnicy rok i nic się nie dzieje, buteleczki są ładnie zamknięte.







                                                                Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz