Smaczny chleb upieczony z mąki orkiszowej.
Składniki:
Dzień przed pieczeniem przygotowujemy:
zaczyn:
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
100 gram mąki żytniej typ 720
pół szklanki chłodnej przegotowanej wody
W dniu pieczenia:
500 gram mąki pełnoziarnistej orkiszowej
zaczyn przygotowany dzień wcześniej
300 ml ciepłego mleka (30 st.C)
3 łyżki płatków żytnich
1 łyżkę soli
ziarna słonecznika do posypania
wykonanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i zakwas. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto około 4 minuty do połączenia składników. Po tym czasie wyrabiania ciasto powinno być elastyczne. Tak wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej i posypanej otrębami dużej formy keksowej, posypujemy ziarnem słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (24-25 st.C) na 5 godzin. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni Celsjusza, wierzch ciasta spryskujemy wodą (ja na spód piekarnika wstawiam miseczkę żaroodporną z wodą). Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika i pieczemy 20 minut w 240 stopniach Celsjusza, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Dzień przed pieczeniem przygotowujemy:
zaczyn:
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
100 gram mąki żytniej typ 720
pół szklanki chłodnej przegotowanej wody
W dniu pieczenia:
500 gram mąki pełnoziarnistej orkiszowej
zaczyn przygotowany dzień wcześniej
300 ml ciepłego mleka (30 st.C)
3 łyżki płatków żytnich
1 łyżkę soli
ziarna słonecznika do posypania
wykonanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i zakwas. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto około 4 minuty do połączenia składników. Po tym czasie wyrabiania ciasto powinno być elastyczne. Tak wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej i posypanej otrębami dużej formy keksowej, posypujemy ziarnem słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (24-25 st.C) na 5 godzin. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni Celsjusza, wierzch ciasta spryskujemy wodą (ja na spód piekarnika wstawiam miseczkę żaroodporną z wodą). Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika i pieczemy 20 minut w 240 stopniach Celsjusza, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz