Smaczne ciasto do którego dodałam rabarbar i wiśnie z nalewek. Nie polecam ciasta dzieciom :) Ma % :).
Przygotowania:
miseczka 1 większa:
ucieramy:
2 szt. jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 olejek rumowy
cynamon 1 łyżeczka
1 łyżeczka suszonej skórki cytryny
powoli dodajemy i mieszamy:
1 szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
miseczka 2 mniejsza:
poniższe składniki mieszamy:
2.5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko)
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
dodatki do wymieszanego ciasta:
1 szklanka wiśni z nalewek
1 szklanka rabarbaru z nalewek
wykonanie:
Po dokładnym zmiksowaniu zawartości miseczki-1 stopniowo dodajemy zawartość miseczki-2 ciągle mieszając lub miksując aż do gładkiej masy. Do ciasta dodajemy owoce i mieszamy ręcznie drewnianą łyżką. Wysmarować margaryną prodiż wraz ze środkowym stożkiem oraz posypać tartą bułką. Wlewamy całość ciasta do tak przygotowanego prodiża i pieczemy 45 minut (sprawdzamy cienkim kijkiem przez jedną z dziurek w pokrywie prodiża czy ciasto jest upieczone, kijek musi być suchy po wyjęciu go z ciasta.). Po upieczeniu odczekać 15 minut i później można otworzyć prodiż i wyjąć ciasto. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz