poniedziałek, 25 stycznia 2016

Ostry sos z papryczek chili.


składniki:

400 g papryki chili
1 kg zwykłej ostrej papryki
2 szklanki cukru
0,5 litra wody
główka czosnku
900 ml domowego przecieru pomidorowego
5 łyżeczek soli
sok i starta skórka z jednej cytryny
szklanka octu jabłkowego
1 łyżeczka imbiru

wykonanie: 

Zmielić papryki w maszynce do mięsa przez standardowe sitko.Do gotującej się w garnku wody dodać cukier oraz sól. Gdy cukier się rozpuścił do garnka dodać zmielone papryki oraz czosnek, ja czosnek drobniutko pokroiłam. Gotować 30 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, sok z cytryny, startą skórkę,imbir i ocet jabłkowy. Gotować następne 20 minut. Sos przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 minut. Z tej ilości składników powstało 3 litry pysznego, ostrego zdrowego sosu.