czwartek, 28 stycznia 2016

Chleb żytni razowy ze słonecznikiem.



Mąż piecze chleby i ja też zaczęłam piec chleb, jak widać upiekł się dobrze :)


Składniki:

zaczyn:

100 g mąki żytniej razowej typ 2000
120 ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

ciasto:

cały zaczyn
400 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
2 łyżki płatków żytnich
400 ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżka soli
3 łyżki pestek słonecznika


do posypania chleba: garść pestek słonecznika

margaryna Kasia do posmarowania formy,
otręby lub mąka żytnia 720 do wysypania formy

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

W dniu pieczenia:

Wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić na jednolite ciasto, wsypać pestki i płatki, jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30 cm lub 2 małe 25 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch ciasta, posypać pestkami słonecznika. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 250 stopni,  po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec kolejne 25 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba spryskać wodą, ułożyć na kratce do ostudzenia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz