sobota, 6 lutego 2016
Chrusty oponki serca gwiazdki.
składniki:
400 gram mąki pszennej typ 450
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
6 żółtka kurzych jaj
10 łyżek stołowych śmietany 36% może być 18% aby kwaśna
50 gram spirytusu
wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto, początkowo w misce. Gdy ciasto będzie elastyczne wyrabianie kończymy na stolnicy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek z którego będziemy wycinać ciasteczka w kształtach gwiazdek, serduszek, oponek. Tak zrobione ciasteczka układamy na stolnicy, w między czasie nagrzewamy w garnczku olej do smażenia. Gdy olej będzie gorący smażymy po 3-4 sztuki na złoty kolor. Usmażone na złoty kolor wykładamy na ręczniczki papierowe w celu osączenia ich z oleju. Osączone chrusty, ciasteczka układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz