Usmażone z cebulą skwary z boczku wieprzowego podane z kaszą, ogórkiem i pomidorkiem. Polecam :)
Składniki:
1 kg świeżego wieprzowego boczku
2 cebule
kasza jęczmienna 1 szklanka
ogórki konserwowe
pomidorki koktailowe
Przyprawy:
pieprz kolorowy gnieciony
pieprz
majeranek
sól
Wykonanie:
Wymyty, osuszony papierowymi ręczniczkami boczek kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na gorącą patelnię i smażymy pod przykryciem. Obieramy cebulę, kroimy w piórka, solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem. Cebulę dokładnie mieszamy z przyprawami. Skwarki musimy kilkakrotnie przewracać, żeby z każdej strony były zarumienione na złoty kolor. W między czasie parzymy kaszę jęczmienną w 2 szklankach osolonej wody. Gdy skwarki zarumienią się na złoty kolor, dodajemy cebulę, smażymy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż cebula będzie dobrze zeszklona. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Usmażone skwary podajemy z wcześniej sparzoną kaszą jęczmienną, ogórkiem marynowanym i pomidorkiem koktajlowym.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz