piątek, 1 kwietnia 2016

Drożdżowa gwiazda.


Gwiazda drożdżowa z masą makową.


składniki:

250 g mąki + mąka do podsypywania
50 g cukru
100 g margaryny
2 żółtka
szklanka mleka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
białko do posmarowania
masa makowa domowego wyrobu

Składniki na masę makową:

250 gram maku
1 duży olejek migdałowy
1/2 szklanki cukru
100 gram orzechów włoskich
100 gram z blanszowanych migdałów
5 łyżek rodzynek
5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
250 ml śmietany 18% tłuszczu

Masa makowa, przygotowanie:


Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy. Dodajemy zmielony mak i pozostałe bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko. Ostudzoną masę możemy nakładać na rozwałkowany placek z ciasta.

wykonanie:

1 - przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.

2 - dodajemy przesianą mąkę, 2 żółtka, rozpuszczoną chłodną margarynę, cukier, szczyptę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże.

3 - wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

4 - tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

5 - przygotowujemy formę o średnicy 25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.

6 - po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.

7 - Dzielimy ciasto na 4 równe kawałki, z każdego kawałka ciasta formujemy placek o średnicy 25 cm.

8 - Placki umieszczamy na wyłożonym dnie formy (tortownicy) papierem do pieczenia,

układamy warstwami:
a - pierwszy placek smarujemy masą makową,
b - nakładamy drugi placek i go też smarujemy masą makową,
c - nakładamy trzeci placek i go również smarujemy masą makową,
d - i nakładamy ostatni, czwarty placek bez masy makowej.

9 - Na środku tak ułożonych placków, lekko odciskamy kieliszkiem kółko, od brzegów tego kółka rozcinamy promieniście cięcia na zewnątrz by wyszło 16 płatków.

10 - Każdą parę płatków przekręcamy dwa razy do wewnątrz.

11 - Tak zrobioną gwiazdę zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

12 - Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym białkiem.

13 - Pieczemy 15-20 minut w 180 st.C. do momentu zarumienienia na złoty kolor.

Z podanych składników wyrabiamy ciasto.


Wyrobione ciasto .


Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.


Po wyrośnięciu jeszcze chwilę wyrabiamy, jak potrzeba to podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 kawałki. 


Placki umieszczamy na wyłożonym dnie formy (tortownicy) papierem do pieczenia.


Pierwszy,drugi i trzeci placek smarujemy masą makową, zostawiamy margines 2 cm do zlepienia placków.




Czwartym plackiem zakańczamy, na środku odciskamy szklaneczką okrąg i nacinamy promieniście 16 równych płatków. Każdą parę płatków przekręcamy dwa razy do wewnątrz.


Tak zrobioną gwiazdę zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym białkiem.


 Pieczemy 15-20 minut w 180 st.C. do momentu zarumienienia na złoty kolor.


Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy z formy i przesuwamy z papierem na kratkę i studzimy.




Z pozostałego, obciętego po obwodzie ciasta wyszła 1 bułeczka :)


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz