środa, 25 maja 2016

Gulasz wieprzowy z warzywami i kluskami Spatzle.


Gulasz możemy podawać z kaszami, ziemniakami ale i z samym chlebem jest też doskonały.


składniki:

70 dkg. łopatki wieprzowej
papryki (czerwoną, żółtą)
1 marchewka
1 cebula
lubczyk
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka pieprzu kolorowego
średnia główka czosnku
sól himalajska, pieprz ziołowy, majeranek, mielone ziele angielskie, liść laurowy
3,5 szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 opakowanie Klusek Spatzle
tłuszcz do smażenia

wykonanie:

Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew i papryki oraz drobno pokrojony lubczyk, solimy do smaku dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie i warzywa w garnku miękkie, to dodajemy do garnka z warzywami podduszone mięsko z cebulką i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy kluski według instrukcji jaka jest na opakowaniu. Ugotowane kluski nakładamy na talerz i polewamy ugotowanym gulaszem.


















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz