czwartek, 26 maja 2016

Kotlet schabowy z ziemniakami i surówką.



Kotlet schabowy z ziemniakami i surówką.


surowiec:

2 grubsze plastry schabu
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
0.5 kg. ziemniaków
surówka ze słoika (domowej roboty)

wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy (podwójne panierowanie). Tak przygotowane plastry naszego schabu układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy wodę osoloną na ziemniaki, do wrzącej wody wrzucamy obrane wcześniej i wymyte ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę, tłuczemy i wkładamy na talerz obok kładziemy usmażony kotlet schabowy i surówkę.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz