wtorek, 14 czerwca 2016
Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi.
Sezon na jagody już się powoli zaczyna, polecam bardzo smaczne bułeczki z jagodami leśnymi, łatwe w przygotowaniu, przepis na 20 bułek.
składniki:
1 kg mąki typ 550
50 g świeżych drożdży
3 szklanki mleka
1 łyżka soli
5 łyżek oleju
jajko rozbełtane do posmarowania bułek
sezam lub do posypania bułek
składniki na nadzienie:
20 łyżek jagód leśnych
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka cukru trzcinowego
Wszystkie składniki mieszamy.
wykonanie:
1 - Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
2 - Do przesianej mąki dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże oraz pozostałe 2 szklanki mleka.
3 - Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
4 - Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
5 - Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
6 - Po godzinie gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.
7 - Z ciasta formujemy podłużne bułeczki, każdą z nich napełniamy 1 łyżką nadzienia z jagód.
8 - Uformowane bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do ponownego wyrośnięcia.
8 - po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem.
9 - Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą, nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni C.
10 - wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut.
11 - Po upieczeniu się bułek, zsuwamy je razem z papierem na kratkę i studzimy je na kratce.
Wszystkie składniki nadzienia mieszamy.
Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
50 gram drożdży świeżych, piekarskich.
Do przesianej mąki dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże oraz pozostałe 2 szklanki mleka.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
Po godzinie gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.
Z ciasta formujemy podłużne bułeczki, każdą z nich napełniamy 1 łyżką nadzienia z jagód.
Uformowane bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze.
Przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem.
Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą, nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni C. Wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut.
Po upieczeniu się bułek, zsuwamy je razem z papierem na kratkę i studzimy je na kratce.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz