Dziś proponuję dietetyczną zupę bez mięsną, zupę pieczarkową.
składniki na 1 litr zupy:
2 większe pieczarki
1 większy młody kartofel
1 młoda marchew
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
natka pietruszki
koper
czosnek 1 ząbek
Ziele angielskie 4 ziarenka
Liść laurowy 2 szt.
sól
pieprz ziołowy
1 łyżka domowej kostki rosołowej
śmietana do zabielenia 2-3 łyżki
makaron łazanki (może być inny)
woda 1 litr
tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalec z gęsi)
wykonanie:
1 - Wymyte pieczarki kroimy w plastry i smażymy na tłuszczu (mała ilość tłuszczu).
2 - Obieramy kartofla, marchew, seler i pietruszkę, kroimy w kostkę.
3 - 1 litr wody z domową kostką rosołową, zielem angielskim i liściem laurowym doprowadzamy do zagotowania się.
4 - Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone warzywa w kostkę.
5 - Gdy pokrojone w kostkę warzywa są lekko miękkie dodajemy do wywaru łyżką cedzakową duszone pieczarki.
6 - Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
7 - Jeżeli warzywa są miękkie dodajemy 2 garście makaronu i gotujemy do miękkości makaronu.
8 - Ząbek czosnku, natkę pietruszki i koper kroimy drobno i dodajemy do gotującej się zupy.
9 - Jeżeli makaron zrobi się miękki, zabielamy zupę śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i kończymy gotowanie.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz