wtorek, 14 czerwca 2016

Zupa pieczarkowa.


Dziś proponuję dietetyczną zupę bez mięsną, zupę pieczarkową.


składniki na 1 litr zupy:

2 większe pieczarki
1 większy młody kartofel
1 młoda marchew
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
natka pietruszki
koper
czosnek 1 ząbek
Ziele angielskie 4 ziarenka
Liść laurowy 2 szt.
sól
pieprz ziołowy
1 łyżka domowej kostki rosołowej
śmietana do zabielenia 2-3 łyżki
makaron łazanki (może być inny)
woda 1 litr
tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalec z gęsi)

wykonanie:

1 - Wymyte pieczarki kroimy w plastry i smażymy na tłuszczu (mała ilość tłuszczu).

2 - Obieramy kartofla, marchew, seler i pietruszkę, kroimy w kostkę.

3 - 1 litr wody z domową kostką rosołową, zielem angielskim i liściem laurowym doprowadzamy do zagotowania się.

4 - Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone warzywa w kostkę.

5 - Gdy pokrojone w kostkę warzywa są lekko miękkie dodajemy do wywaru łyżką cedzakową duszone pieczarki.

6 - Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.

7 - Jeżeli warzywa są miękkie dodajemy 2 garście makaronu i gotujemy do miękkości makaronu.

8 - Ząbek czosnku, natkę pietruszki i koper kroimy drobno i dodajemy do gotującej się zupy.

9 - Jeżeli makaron zrobi się miękki, zabielamy zupę śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i kończymy gotowanie.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz