Bardzo smaczny sos z parzoną kaszą i ogórkiem małosolnym.
składniki:
50 dkg. łopatki wieprzowej
kawałek korzenia selera
1 marchewka
1 cebula
lubczyk
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka pieprzu kolorowego
czosnek granulowany
sól himalajska, pieprz ziołowy, majeranek, mielone ziele angielskie, liść laurowy
3,5 szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 torebki kaszy jęczmiennej (sparzonej) 2 x 100 gram
ogórek kiszony małosolny
tłuszcz do smażenia
wykonanie:
Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, seler oraz drobno pokrojony lubczyk, solimy do smaku dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie i warzywa w garnku miękkie, to dodajemy do garnka z warzywami podduszone mięso z cebulką i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. Podajemy ze sparzoną kaszą jęczmienną i ogórkiem małosolnym.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz