wtorek, 19 lipca 2016

Marynowana cukinia w zalewie octowej.


Cukinia marynowana w zalewie octowej jest również smaczna jak korniszony marynowane.

Składniki:

6 młodych cukinii
1 marchew,
korzeń chrzanu
czosnek
liść laurowy 13-14 sztuk
40 ziaren ziela angielskiego
3 szklanki octu,
12 szklanek  3 litry wody,
10 łyżek stołowych cukru,
 3 łyżki soli,
 3 płaskie łyżki gorczycy

Przygotowanie:

Przygotować zalewę (zalewy wystarczy na 4 słoiki 0.9 l) i 1- 2 L. : 3 szklanki octu, 12 szklanek wody, 10 łyżek stołowych cukru, 3 łyżki soli,  - razem zagotować. Cukinię pokroić w plastry 3 cm. i  powkładać do słoików. Czosnek, marchew i chrzan obrać i pokroić na kawałki - po kilka kawałków powkładać do słoików, po 2 listki laurowe do większego słoika 4 sztuki i po 10 ziaren ziela angielskiego. Słoiki uzupełnić zalewą i mocno zakręcić wieczka. Pasteryzować 10 minut od momentu wrzenia wody.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz