Cukinia marynowana w zalewie octowej jest również smaczna jak korniszony marynowane.
Składniki:
6 młodych cukinii
1 marchew,
korzeń chrzanu
czosnek
liść laurowy 13-14 sztuk
40 ziaren ziela angielskiego
3 szklanki octu,
12 szklanek 3 litry wody,
10 łyżek stołowych cukru,
3 łyżki soli,
3 płaskie łyżki gorczycy
Przygotowanie:
Przygotować zalewę (zalewy wystarczy na 4 słoiki 0.9 l) i 1- 2 L. : 3 szklanki octu, 12 szklanek wody, 10 łyżek stołowych cukru, 3 łyżki soli, - razem zagotować. Cukinię pokroić w plastry 3 cm. i powkładać do słoików. Czosnek, marchew i chrzan obrać i pokroić na kawałki - po kilka kawałków powkładać do słoików, po 2 listki laurowe do większego słoika 4 sztuki i po 10 ziaren ziela angielskiego. Słoiki uzupełnić zalewą i mocno zakręcić wieczka. Pasteryzować 10 minut od momentu wrzenia wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz