Przepis na 15 słoiczków 0,5 litra.
skład:
3,5 kg papryki (czerwona i stożkowa pomarańczowa)
1-2 cebule
gorczyca
czosnek
baldachy kopru
chrzan
liść laurowy
ziele angielskie
zalewa:
4 szklanki octu 10% 1 litr
16 szklanek przegotowanej wody (gorącej) 4 litry
14 łyżek cukru
4 - 5 łyżek soli nie jodowanej - do smaku
do każdego słoika wkładam:
0,5 łyżeczki gorczycy
cały plaster cebuli
baldach i łodygi kopru
5 ziaren ziela angielskiego
1 pokrojony wzdłuż ząbek czosnku
4 cienkie plasterki chrzanu
2 listki laurowe
pokrojoną w paski paprykę
wykonanie:
Tak przygotowane słoiki zalewam gorącą zalewą i pasteryzuję 20 minut w temperaturze 100 stopni C. Po pasteryzacji słoiki odwracam do góry dnem i tak pozostawiam do ostudzenia. Po ostudzeniu wynosimy do piwnicy lub spiżarni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz