wtorek, 19 lipca 2016

Papryka marynowana w zalewie octowej.



Przepis na 15 słoiczków 0,5 litra.

skład:

3,5 kg papryki (czerwona i stożkowa pomarańczowa)
1-2 cebule
gorczyca
czosnek
baldachy kopru
chrzan
liść laurowy
ziele angielskie

zalewa:

4 szklanki octu 10% 1 litr
16 szklanek przegotowanej wody (gorącej) 4 litry
14 łyżek cukru
4 - 5 łyżek soli nie jodowanej - do smaku

 do każdego słoika wkładam:

0,5 łyżeczki gorczycy
cały plaster cebuli
baldach i łodygi kopru
5 ziaren ziela angielskiego
1 pokrojony wzdłuż ząbek czosnku
4 cienkie plasterki chrzanu
2 listki laurowe
pokrojoną w paski paprykę

wykonanie:

Tak przygotowane słoiki zalewam gorącą zalewą i pasteryzuję 20 minut w temperaturze 100 stopni C. Po pasteryzacji słoiki odwracam do góry dnem i tak pozostawiam do ostudzenia. Po ostudzeniu wynosimy do piwnicy lub spiżarni.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz