Upieczoną roladę podajemy pokrojoną w grubsze plastry z upieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Do pieczenia wrzuciłam także kilka kawałków czerwonej papryki.
składniki:
mięso z szynki 2,5 kg.
ser żółty
czerwona papryka 1 szt.
2 większe pieczarki
marynata:
sól 1 płaska mała łyżeczka
czosnek granulowany 1 płaska mała łyżeczka
pieprz 1 płaska mała łyżeczka
papryka słodka suszona 1 płaska mała łyżeczka
majeranek 1 duża łyżka
gałka muszkatołowa 1 płaska mała łyżeczka
musztarda 2 małe łyżeczki
sos sojowy ciemny 3 łyżki stołowe
bazylia 1 płaska mała łyżeczka
oliwa z pestek winogron 5-6 łyżek
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
farsz:
szynka wieprzowa - pozostałe mięso, zmielone i rozdrobnione po wycięciu płata mięsa na roladę.
sól
pieprz
czosnek granulowany
Połowę mięsa mielimy a drugą połowę kroimy w drobną kostkę, tłuczemy tłuczkiem do mięsa, mieszamy mięsa, przyprawiamy suchymi przyprawami i wyrabiamy farsz.
wykonanie:
Wycięty prostokąt z szynki rozbijamy tłuczkiem do mięsa z obu stron. Kładziemy na rozłożony kawałek foli (większy od płata mięsa). Smarujemy zrobioną wcześniej marynatą z suchych przypraw, musztardy i oliwy.Wysmarowany płat mięsa zwijamy w roladę bez farszu, farsz w następny dzień dodamy. Zwinięty w roladę płat zawijamy w folię i wstawiamy na noc do lodówki razem z farszem. W następnym dniu kroimy paprykę, pieczarki w kostkę. Z sera wycinamy podłużne kwadratowe kawałki, tyle kawałków żeby ułożyć je jako jeden długi kawałek na rozłożonym płacie mięsa, tak żeby po zwinięciu rolady ser był w środku niej. Na rozłożony płat mięsa nakładamy równomiernie farsz mięsny. Na rozłożony farsz układamy pokrojone drobno pieczarki i paprykę. Zwijamy płat w roladę i obwiązujemy okręcając przędzą wędliniarską. Tak przygotowaną roladę wkładamy do rękawa do pieczenia, obok rolady wkładamy kilka pieczarek i ziemniaków żeby razem się upiekły. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie rozcinamy wzdłuż środka worek do pieczenia, lekko rozchylamy i ponownie podpiekamy w tej samej temperaturze 20 minut. Podczas podpiekania polewamy wytworzonym sosem podczas pieczenia naszą roladę. Upieczoną podajemy pokrojoną w grubsze plastry z upieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Do pieczenia ja wrzuciłam także kilka kawałków czerwonej papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz