wtorek, 23 sierpnia 2016

Kapusta kiszona z marchwią i żurawiną.



Kiszę często kapustę w małych ilościach do bieżącego zużycia, takie ilości do 3 kilogramów. Przeważnie używam kapusty kamiennej głowy, jest ona jedną z najlepszych kapust do kiszenia. Do kapusty dodałam zmrożoną, zeszłoroczną żurawinę błotną która dodaje do kapusty nie tylko witamin ale i specyficznego smaku, nie stosujemy innej żurawiny (suszonej itd...), tylko mrożone owoce żurawiny. Ja co roku kupuję na targu 2 kilogramy żurawiny i mrożę ją do własnego użytku. Kapusty kamienne głowy są dostępne w sprzedaży w sklepach Biedronka, Stokrotka, może są i w innych, ale w tych kupuję.

składniki:

kapusta 1 główka (kamienna głowa 2,5 kg)
marchew 2 szt. (40 dag)
żurawina mrożona pół szklanki
sól 3 płaskie łyżki
kminek 2 łyżki

wykonanie:

Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na wiórka, solimy, dodajemy żurawinę, kminek, dobrze mieszamy i ugniatamy. Odstawiamy na 1-2 godziny i po tym czasie znowu dobrze mieszamy i ugniatamy i wkładamy do wyparzonego gliniaka (garnek kamienny), układamy ścisło, trzeba także dobrze ugnieść. Przykrywamy talerzykiem i przyciskamy słoikiem litrowym z wodą. w drugim lub trzecim dniu następuje wzmożona fermentacja, musimy 2 - 3 razy dziennie robić dziury wyparzonym kawałkiem kija od szczotki w celu pozbycia się gazów powstałych podczas fermentowania kapusty. Codziennie ugniatamy i po 5- 7 dniach jest dobra do jedzenia. Po wzmożonej fermentacji garnek kamienny z kapustą wstawiam do lodówki minimum na 7 dni. Kapusta ukiszona z żurawiną jest bardzo smaczna :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz