poniedziałek, 3 października 2016

Kluski Spaetzle z pieczarkowym sosem.



Kluski Szpecle ze smacznym sosem pieczarkowym.


Składniki:

Kluski Szpecle 50 dag
pieczarki 50 dag.
cebula połowa
sól
pieprz ziołowy
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4 ziarenka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
koper świeży
natka pietruszki
domowa kostka rosołowa (można zastąpić 1 kostką rosołową kupną)
śmietana 30% 4 łyżki stołowe
2 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:

Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy i kroimy część pieczarek w plasterki a drugą część w większą kostkę. Rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oleju, wkładamy pokrojone pieczarki i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Po 15 minutach duszenia pieczarek dodajemy połowę większej cebuli pokrojonej w kostkę i dusimy pod przykryciem. W między czasie w garnczku zagotowujemy litr wody z suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i łyżką domowej kostki rosołowej. Gdy pieczarki z cebulą zrobią się miękkie, to przekładamy je z patelni do gotującego się wywaru. Dodajemy przyprawy, solimy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu kilkanaście minut, zagęszczamy sos 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki zimnej wody. Zabielamy sos pięcioma łyżkami śmietany. Doprowadzamy do zagotowania się sosu i kończymy gotowanie sosu. W między czasie gotujemy kluski szpecle według instrukcji na opakowaniu. Ugotowane kluski szpecle podajemy z sosem pieczarkowym.







Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz