sobota, 22 października 2016

Kotlet mielony, makaron kokardki i sos pieczarkowy.


Mielone kotlety w sosie pieczarkowym podane z makaronem kokardki.


składniki:

mięso wieprzowe mielone 80 dag
sos pieczarkowy 1 słoik 0,5 l
makaron kokardki 50 dag
papryczki marynowane Piri Piri
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
czosnek granulowany
jajka 2 szt
bułka tarta 3/4 szklanki
smalec do smażenia

Przepis na sos znajduje się TU na męża blogu, zawsze robimy 3-4 słoiczki 0,5 l.

wykonanie:

Do mięsa mielonego dodaję wszystkie suche przyprawy: sól, pieprze, majeranek, czosnek, bułka tarta i jajka. Całość wyrabiamy około 10-15 minut aż składniki dobrze się połączą z mięsem. Tak wyrobiony farsz na kotlety umieszczony w miseczce zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie formujemy z mięsa kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. W między czasie w oddzielnych garnczkach gotujemy makaron i sos pieczarkowy. Ugotowany makaron odcedzamy na durszlaku i nakładamy na talerz, polewamy sosem, układamy na nim kotleta mielonego przekrojonego wzdłuż na pół a pozostałą połowę kroimy na mniejsze kawałki, które układamy wokół ułożonego kotleta. Dekorujemy papryczkami Piri Piri i natką świeżego selera.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz