Bardzo smaczna konserwa z golonki wieprzowej w słoiku.
Surowiec:
golonka wieprzowa tylna 2,1 kg
Przyprawy:
peklosól 36 g (18 g/kg)- mięso
czosnek świeży zgnieciony przez praskę 2 dag
pieprz czarny mielony 5 g (ugnieciony w moździerzu)
ziele angielskie 3 g (ugniecione w moździerzu)
kolendra 3 g (ugnieciona w moździerzu)
Wykonanie:
Golonkę myjemy pod bieżącą wodą. Z golonki zdejmujemy skórę, wycinamy kość, mięso kroimy w
kostkę 3 cm, peklujemy zgodnie z gramaturą przepisu. Czas peklowania 24 godziny. Po tym czasie wyrabiamy farsz, stopniowo dodając przyprawy. Farsz wyrabiamy do odpowiedniej
kleistości. Farsz ścisło wkładamy do wyparzonych słoiczków, pozostawiając troszkę wolnej
przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm. Wlewamy na wierzch po 2 łyżki przegotowanej,
zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy.
Pasteryzacja:
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na
trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24
godziny.
Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
Słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
Słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut
Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać
bez lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz