środa, 7 grudnia 2016

Uszka z kapustą i pieczarkami.



Z podanego przepisu zrobiłam 45 uszek i 50 pierogów.

Składniki: 

Ciasto:

600 dag mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłej wody
jajko 1 sztuka
3 łyżki oleju
łyżeczka soli

Farsz:

pieczarki 0,5 kg
kapusta kiszona 1 kg
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pieczarki umyć i ugotować w 1,5 litra wody. Pieczarki gotujemy 20 minut i dodajemy do nich
kapustę kiszona. Wszystko gotujemy do miękkości kapusty (około 1,5 godziny).Kapustę wraz z
pieczarkami odciskamy z wody, mielimy przez sitko 4 mm, przyprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto:

Do sporej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy rozbełtane jajko i olej. Wstępne wyrabianie
ciasta wykonujemy mieszaniem składników łyżką. Powoli wlewamy ciepłą wodę i jak ciasto
zrobi się gęste, dalsze wyrabianie wykonujemy dłonią ręki, ciasto musi być elastyczne i nie
klejące się do ręki. Ciasto wałkujemy na placek o grubości 2-3 mm, podsypujemy mąką. Z
ciasta wycinamy literatką kółka o średnicy około 6 cm. Na każde kółko nakładamy niewielką
ilość farszu. Składamy kółko na pół i zlepiamy taki mały pierożek którego dwa końce
zlepiamy w taki mały pierścionek. I tak ulepione uszka układamy na wysypany mąką talerz lub
deseczkę. Uszka możemy od razu gotować, do wypłynięcia na wierzch lub zamrażać.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz